Gyümölcsmagazin

Karácsonyi menü -hagyományos alapanyagokból egy kis extrával

2024.12.15 16:28
Balla Györgyi
Balla Györgyi

Tervezzünk karácsonyi ünnepi menüt hétköznapi alapanyagokból!

Az ünnepek közeledtével mindannyian különleges, mégis könnyen elkészíthető fogásokat keresünk, amelyek nemcsak az asztal díszei lesznek, de az ízlelőbimbókat is elkápráztatják. Bemutatunk egy háromfogásos karácsonyi menüt, amelyhez hétköznapi alapanyagok kellenek, de az eredmény garantáltan ünnepi lesz!

 Előétel: Pikáns sajtgolyók fűszeres morzsában

Kezdjük az ünnepi lakomát egy könnyen elkészíthető, de látványos fogással!

Hozzávalók (4 személyre):

  • 200 g krémsajt

  • 150 g reszelt füstölt sajt

  • 1 gerezd fokhagyma (zúzva)

  • 1 tk dijoni mustár

  • 100 g zsemlemorzsa

  • 1 tk füstölt pirospaprika

  • 1 tk szárított petrezselyem

  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a krémsajtot, a reszelt füstölt sajtot, a fokhagymát, a mustárt, sót és borsot.

  2. Formázzunk belőle kis golyókat, majd hűtsük le 30 percre.

  3. A zsemlemorzsát keverjük össze a füstölt paprikával és a petrezselyemmel.

  4. A golyókat forgassuk meg a fűszeres morzsában, és máris tálalhatjuk!


Főétel: Szaftos sült tarja hagyma chutney-val

A főfogás egy igazi klasszikus, amelyet a fűszeres hagyma chutney tesz igazán különlegessé.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 800 g sertéstarja (szeletelve)

  • 2 ek olaj

  • 2 gerezd fokhagyma

  • Só, bors, majoránna ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A tarja szeleteket bedörzsöljük sóval, borssal, zúzott fokhagymával és majoránnával.

  2. Forró serpenyőben kevés olajon aranybarnára sütjük a hússzeletek mindkét oldalát (kb. 4-5 perc oldalanként).

  3. Tálaláskor a sült tarját a hagyma chutney-val kínáljuk.


Desszert: Ünnepi linzerkarika kajszibarack lekvárral

Egy klasszikus, amit mindenki szeret – de ezúttal a különleges kajszibarack lekvár a titkos hozzávaló!

Hozzávalók (kb. 20-25 darabhoz):

Elkészítés:

  1. A lisztet a vajjal, a porcukorral, a tojássárgájával, a vaníliával és a sóval gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.

  2. Fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.

  3. A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd linzerkiszúróval köröket szaggatunk.

  4. A tészta felének a közepét kiszúrjuk kisebb formával, így keletkeznek a "karikák".

  5. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180°C-on kb. 10-12 perc alatt világos aranyszínűre sütjük.

  6. Miután kihűltek, a teljes linzeralapokat megkenjük sütésálló kajszibarack lekvárral, és a "karikákat" a tetejükre helyezzük.


Koktél: Ünnepi gyümölcsös pezsgőkoktél

A tökéletes zárás egy frissítő, ünnepi koktél, amelynek alapja a gyümölcsszörp.

Hozzávalók (1 pohárhoz):

  • 50 ml Prémium rostos gyümölcsszörp a kedvenc ízedben

  • 100 ml szénsavas ásványvíz

  • 100 ml pezsgő (alkoholmentes is lehet)

  • Jégkockák

  • Friss gyümölcsszeletek (narancs, citrom, ribizli) a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Egy pohárba tegyünk néhány jégkockát.

  2. Öntsük rá a gyümölcsszörpöt, majd a szénsavas ásványvizet.

  3. Óvatosan öntsük hozzá a pezsgőt, hogy ne habozzon túl.

  4. Díszítsük a poharat friss gyümölcsszeletekkel.


Ez a háromfogásos ünnepi menü nemcsak az asztal dísze, de a vendégek kedvence is lesz. A hagyományos alapanyagokból is lehet pazar fogásokat készíteni, ha kreatívan párosítjuk őket. Ezek a fogások biztosan felejthetetlenné teszik az ünnepi asztalt. Kellemes karácsonyi készülődést kívánunk!


Webáruház készítés
onlinepenztarca.hu gpwebpay