Az ősz a termékenység tekintetében az év egyik legaktívabb időszaka, ilyenkor nem csak a fák koronái borulnak gyönyörű színekbe, hanem a tányérod tartalmát is igazán színessé teheted a szezon kínálta gyümölcseivel és zöldségeivel.
A hideg időben hajlamosabbak vagyunk nehéz, zsíros, jellemzően fehérjére épülő étrendet folytatni, pedig a rostok, vitaminok és ásványi anyagok ebben az időszakban is nagyon fontosak.
Szerencsére számos szezonális őszi zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, hogy szó szerint színesítsük és gazdagítsuk az étrendünket. Nem véletlen tehát, hogy az őszi időszak tartogatja számunkra a legtöbb, legfinomabb és legegészségesebb ízletes finomságokat.
Milyen gyümölcsök és zöldségek érnek ősszel? A paletta igen széles. Az almától a sütőtökig széles a választék. Az alma, körte, csipkebogyó, szilva, szőlő, tök félék, cékla és még sorolhatnám.
A teljesség igénye nélkül ajánlom a számomra legkedvesebb gyümölcsöket.
Alma
Az almát bizonyára mindenki ismeri és szereti, hiszen a "népszerűségi listát" vezeti.
Talán annak köszönhető, hogy sok fajtája van. A golden és az idared, idagold, delicsesz valamint a starking és a zöld alma, de azoknak akik a kicsit savanykásabb ízt kedvelik, azoknak ajánlom a Granny Smith-et.
Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle.
Gazdag A-, B-komplex, C-vitamin, flavonoidok és antioxidánsokban. Ásványi anyagai: kálium, kalcium, vas, magnézium, cink, értékes rostanyaga pedig a pektin.
Az alma daganatmegelőző hatással is rendelkezik azáltal, hogy megköti a bélben a rákkeltő anyagokat, így csökkenti többek között a vastagbéldaganatok kialakulásának lehetőségét is. Mindezen túlmenően gyulladáscsökkentő és májvédő hatása is ismert.
Fontos , az almát étkezés előtt enni, hiszen így előkészíti a gyomrot a további ételeknek.
Sajnos, rossz szokás, hogy étkezés után kínálják a gyümölcsöt, úgy könnyen savasodást okozhat.
Alma termékeink:
Kézműves Bodza-alma Gyümölcsszörp
Fitt Csökkentett energiatartalmú Bodza-alma Gyümölcsszörp
Szilva
A szilvának rengeteg jótékony hatása van. Az egyik legjobb természetes vértisztítónk. Tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterinszintjét.
A szilva rostokban gazdag. A gyomorba kerülve serkentőleg hat a gyomor működésére, és a belek mozgására. Emellett a szilva segíti a jótékony baktériumok fejlődését, tisztítja a májat.
Fáradságűző, regeneráló, frissítő kúrát is tarthatunk a szilvával.
Szilva termékeink:
Fűszeres Szilvalekvár
Sűrített Szilvalekvár (610g)
Rostos Szilva gyümölcsszörp
Sűrített Szilvalekvár (750g)
Körte
A körte, az ősz egyik slágergyümölcse, ami az almához hasonlóan nem csak rendkívül finom, de sok betegségre jelent természetes gyógyírt. Különösen hatásos gyomor- és vesebajokra, de a csontok és az izmok állapotára is jótékony hatást gyakorol. A körte fogyasztása gyorsítja az emésztést, így tisztítókúrák során is alkalmas a fogyasztása.
A körte vizelethajtó anyagai elősegítik a mérgek kiürülését a szervezetből. Fogyasztása nőknek különösen ajánlott, hiszen a benne található bór segíthet a csontritkulás megelőzésében.
A körte fruktóz-tartalma miatt a cukorbetegek számára is ehető gyümölcs.
Körte termékeink:
Prémium Karamellás Körtelekvár
Gránátalma
Ősszel szó szerint berobban a gránátalma szezon.
Magas ásványi anyag (kálcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamintartalma miatt (A-, B1-, B2-, C-vitamin) számos betegség ellenszereként használható.
A reuma, ízületi gyulladás, a vérszegénység, a kimerültség, a depresszió, a tuberkulózis és a hasmenés mind megelőzhető a gránátalma fogyasztása által.
A gránátalma nem csak erős antioxidáns-kombinációval rendelkezik, koncentrációja segíthet megakadályozni az Alzheimer-kór kialakulását és előrehaladását, valamint védi a vesét és a májat a toxinoktól.
Gránátalma termékeink:
100%-os Gránátalma velő
Fogyasszátok egészséggel!
Kutyori- Konyha
.