A csipkebogyót évszázadok óta használják a hagyományos és a népi gyógyászatban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságai miatt. Blogunkban szeretnék bemutatnia csipkebogyó kevésbé ismert gyógyító hatásait is.
A csipkebogyó általában vörös-narancssárga, de előfordulhat sárga és fekete bogyós fajtája is.
Belsejében sok apró, ehető mag található, amelyek számos tápanyag kiváló forrásai.
Két evőkanálnyi (16 gramm) csipkebogyóban mindössze 26 kalória van, 6 gramm szénhidrát és 4 gramm rostot tartalmaz. A, B5, C , E-vitaminban és antioxidánsokban gazdag.
A csipkebogyó vörös-narancssárga színét a likopin és béta-karotin néven ismert karotinoid pigmentektől kapja. Ezekről a pigmentekről kimutatták, hogy elősegítik a bőr és a szem egészségét.
A csipkebogyóolaj népszerű öregedésgátló anyag, szépségápolási szer, bár az előnyeit alátámasztó kutatások egyelőre korlátozottak.
A magvak nagy mennyiségben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírokat, amelyek támogatják az egészséges bőrmembránt, és megvédik a bőrt a gyulladásos vegyületektől, például az ultraibolya (UV) sugaraktól, a cigarettafüsttől és a környezetszennyezéstől.
A csipkebogyót alaposan tanulmányozták az osteoarthritis fájdalomra gyakorolt hatását illetően. Az osteoarthritis az egyik leggyakoribb ízületi gyulladás, amely a 60 év feletti férfiak 10%-át és a nők 13%-át érinti. Ezt úgy határozzák meg, mint az ízületi porcok fokozatos hanyatlását, ami óriási fájdalomhoz és gyulladáshoz vezethet.
Több külföldi tanulmány is azt bizonyította, hogy a csipkebogyó hatóanyagai segítenek az osteoarthritis tüneteinek enyhítésében az oxidatív stressz és az ízületi gyulladás elleni küzdelemben.
A csipkebogyó fogyasztása javíthatja a szív egészségét a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésével. Egy 6 hetes, 31 ember bevonásával végzett amerikai kutatásban napi 40 gramm csipkebogyóport tartalmazó csipkebogyóital fogyasztottak a vizsgálatban résztvevők. A mérések alapján bizonyítottan kimutatható volt a vizsgálati alanyok vérnyomás és LDL koleszterinszintjének szignifikáns csökkenése.
A csipkebogyó felhasználásnak széles skálája van világszerte:
Egyes kultúrákban a leveshez adják. Ilyen népszerű étel a svéd csipkebogyóleves.
Mások teaként fogyasszák.
Finom porrá őrölve étrend-kiegészítőként is felhasználható.
Olaj formájában is ismert és kedvelt.
Azonban a legközismertebb felhasználási módja a sokak által kedvelt szörpök, velők és lekvárok.
Ezért tartjuk fontosnak, hogy termékpalettánkon minél változatosabb formában megjelenjen a csipkebogyó.
Fogyassza ön is csipkebogyó termékeinket!