A kiegyensúlyozott táplálkozás fontos része a változatos étrend, sok gyümölcs és zöldség, valamint vitaminokban és nyomelemekben gazdag ételek fogyasztása.
Mi a különbség a zsírban és vízben oldódó vitaminok között? Vajon csak a zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak vitaminokat? Mely vitaminok forrása a friss zöldség és gyümölcs?
Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.
Vannak zsírban (A,D,E,K) és vannak vízben oldódó (B és C vitamin csoportok, biotin és folsav) vitaminok. A vízben oldódó vitaminokat naponta kell pótolnunk, mert a szervezetünk nem képes raktározni. A zsírban oldódó vitaminok felszívódásához viszont megfelelő százalékban zsiradékot tartalmazó ételeket kell fogyasztanunk.
A vitaminok egyik fő forrása a friss gyümölcs és zöldség, de ne feledjük, hogy párolás, főzés és sütés közben az ételek vitamintartalma jelentősen csökken. A szervezet vitamin igényét az életmódunk is nagyban befolyásolja. Más a vitamin igénye egy fiatal és egy idősebben szervezetnek, egy dohányzónak, egy kismamának vagy egy sportolónak. Szervezetünk számára nélkülözhetetlen a vitaminok bevitele – kevés kivételtől eltekintve- szervezetünk nem képes előállítani a napi vitamin szükségletünket, ezért ezt megfelelő táplálékkal kell pótolnunk.
Vajon csak a zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak vitaminokat?
Természetesen nem. A máj a tojás és a tej A, B2, B3, B12-vitamin természetes forrása. A gabonafélék, csírák, mogyoró a szervezetet B3 vitaminhoz juttatja, míg az olaj, hering, szardínia, lazac és tejtermékek a D vitamin pótlásában játszanak nagy szerepet. K vitamin elsősorban májban és tejben található.
Mia a helyzet a gyümölcsökkel és zöldségekkel?
Az A-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek a földieper, sárgarépa, sütőtök, kajszi- és sárgabarack, paprika, valamint a sárgadinnye.
B3-vitamint a babán, dinnye, kivi, paradicsom és őszibarack tartalmaz.
B6- vitamin kiváló forrása a kivi, füge, banán, mangó, kukorica és zöldségfélék.
C-vitamin bevitelhez szükséges citrusfélék gyümölcseit, bogyós terméseket- úgy, mint az áfonya- paradicsomot, paprikát vagy káposztát kell fogyasztanunk.
A legjobb E vitamin forrás a napraforgó, búzacsíra, tökmag, olíva és kukorica olaj, de a spenótban, brokkoliban, avokádóban és kaliforniai paprikában is megtalálható.
K1 -vitamint szilvában, feketeribizliben, paradicsomban, szőlőben, valamint a hüvelyes zöldségekből elsősorban a zöldbabban és zöldborsóban fordul elő nagyobb százalékban.
A Kutyori-konyhánál ezért odafigyelünk, hogy termékeink magas gyümölcstartalmúak legyenek, megfelelő hőkezelés által a lehető legmagasabb százalékban tartalmazzanak vitaminokat.
Így termékeink nem csak finomak, de egészségesek is.