Gyümölcsmagazin

Farsangi fánkok

2025.01.29 13:37
Balla Györgyi
Balla Györgyi

A farsangi időszak elképzelhetetlen fánkok nélkül. A farsangi mulatságok ételei között a fánk az egyik legnépszerűbb, hiszen nemcsak ízletes, de a hozzá kapcsolódó hagyományok is gazdagok. Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk a farsangi fánkok eredetét, néhány klasszikus és modern receptet, valamint azt is elmondjuk, miért érdemes prémium lekvárral kínálni ezt a finomságot.


A farsangi fánkok eredete

A fánkok története évszázadokra nyúlik vissza, és különböző kultúrák hagyományaiban is helyet kaptak. Magyarországon a farsangi időszakhoz szorosan kötődik a fánksütés. A 19. századtól kezdve a farsangi bálokon és összejöveteleken a fánk az ünnepi asztal elmaradhatatlan része lett, mivel a bő olajban sütött édesség a gazdagságot és bőséget szimbolizálta. Egyes legendák szerint a fánk formája még szerencsét is hoz – például a kerek alakú szalagos fánk az élet teljességét jelképezi.

 

Ha szeretjük a klasszikus ízeket...

Farsangi fánk recept

Hozzávalók (kb. 15 darabhoz):

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 4 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • Olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Az élesztőt egy kevés cukros langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, sót, tojássárgáját, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Langyos tejjel lágy tésztát gyúrunk.
  3. Meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük, amíg a tészta a duplájára nő.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk.
  5. Bő, forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. (Tipp: Az első oldal sütésekor a fedőt helyezzük az edényre, így szép szalagos lesz a fánk!)
  6. Porcukorral megszórva, lekvárral kínáljuk.

Ha kevés az időnk..

Gyors túrófánk recept 

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • Olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Egy tálban összekeverjük a túrót, tojásokat, cukrot és vaníliás cukrot.
  2. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és egynemű masszát készítünk.
  3. Olajban evőkanálnyi adagokban kisütjük. Az olajat ne hevítsük túl, hogy a fánkok belül is átsüljenek!
  4. Tálaláskor friss lekvárral és porcukorral díszítjük.

Ha külölegesre vágyunk...

Ekler fánk (Éclair fánk)

Az ekler fánk francia eredetű desszert, amely hosszúkás, könnyű tésztájáról és krémes töltelékéről híres. Elegáns és isteni finom!

Hozzávalók (kb. 10-12 darabhoz):
Tésztához (forrázott tészta):

  • 2,5 dl víz
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 15 dkg liszt
  • 4 tojás

Töltelékhez (vaníliakrém):

  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín

Mázhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2-3 evőkanál tejszín

Elkészítés:

  1. Tészta készítése: Egy lábasban forraljuk fel a vizet, a vajat és a sót. Amikor felforrt, egy mozdulattal adjuk hozzá a lisztet, majd keverjük, amíg a tészta összeáll és elválik az edény falától. Hagyjuk hűlni kb. 10 percig.
  2. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, mindegyik után alaposan elkeverve, amíg a tészta sima és fényes lesz.
  3. A tésztát töltsük habzsákba, és sütőpapírral bélelt tepsire hosszúkás csíkokat nyomjunk (kb. 8-10 cm hosszúakat).
  4. 200°C-ra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig, amíg aranybarnák lesznek. A sütő ajtaját közben ne nyissuk ki! Hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. Töltelék: Készítsük el a pudingot a tejjel és cukorral, majd hűtsük ki. A tejszínből verjünk kemény habot, és óvatosan keverjük össze a kihűlt pudinggal.
  6. A kihűlt ekler fánkokat vágjuk félbe, és töltsük meg a krémmel.
  7. Máz: Olvasszuk fel a csokoládét a tejszínnel, és vonjuk be a fánkok tetejét. Hagyjuk megdermedni.

Spanyol churros (ropogós fánk rúd)

A churros egy egyszerű, ropogós fánk, amelyet leginkább Spanyolországban és Latin-Amerikában kedvelnek. Különösen finom fahéjas cukorral meghintve vagy csokoládéba mártogatva.

Hozzávalók (kb. 15-20 darabhoz):

  • 2,5 dl víz
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál cukor
  • 15 dkg liszt
  • 2 tojás
  • Olaj a sütéshez

Szóráshoz:

  • 5 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Csokoládé mártogatáshoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín

Elkészítés:

  1. Tészta készítése: Egy lábasban forraljuk fel a vizet, vajat, sót és cukrot. Amikor felforrt, keverjük hozzá a lisztet, és addig kavargassuk, amíg a tészta összeáll és elválik az edény falától.
  2. Hagyjuk kicsit hűlni, majd egyesével keverjük hozzá a tojásokat. A tészta sűrű és sima lesz.
  3. Töltsük a masszát habzsákba csillagcsöves véggel.
  4. Forró olajba nyomjunk kb. 10-12 cm-es csíkokat a tésztából, majd süssük aranybarnára. Papírtörlőn csepegtessük le.
  5. Szórás: A sült churrosokat fahéjas cukorba forgassuk.
  6. Csokoládé mártogatós: Olvasszuk fel a csokoládét a tejszínnel, és kínáljuk a churros mellé.

A fánkok tökéletes kísérői a lekvárok

Egy jó fánkot még jobbá tehet a megfelelő kísérő – és itt jön képbe a minőségi lekvár! A prémium lekvár nemcsak az ízélményt emeli magasabb szintre, hanem a természetesség érzését is adja. Az ipari lekvárokkal szemben a kézműves vagy prémium változatok sokkal gyümölcsösebbek, kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaznak, és igazi ínyencséggé varázsolják a legegyszerűbb édességet is.

Egy sárgabarack- vagy szilva lekvár tökéletes harmóniát alkot a fánk édes, puha tésztájával. Ha pedig valami különlegesre vágyunk, próbáljuk ki a málnalekvárt vagy akár egy savanykás erdei gyümölcsös változatot – a végeredmény garantáltan lenyűgözi a családot és vendégeket!

Webáruház készítés
onlinepenztarca.hu gpwebpay