A zselé fogyasztásának előnyei
Napjainkban újra bekerült a köztudatba a zselatin és a kollagén napi fogyasztása. Számos táplálékkiegészítő, por formájában kapható készítményeket vásárolhatunk meg.
Viszont természetes formában is fogyaszthatjuk, gyümölcszselé formájában.
Megkönnyíti az emésztést
A zselé a magas víztartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést és a bél-tranzitot. A zselatin fokozza a bélizomzat perisztaltikus mozgását, és ez segít javítani az emésztési folyamatot és a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, valamint a kiválasztást.
Gyorsítja a gyógyulási folyamatot
A fehérjék a sebgyógyulás alapvető részét képezik. A zselatin fehérje nagyon magas, és ez hozzájárul az új bőrrétegek kialakulásához. A zselatin egy speciális aminosavat is tartalmaz, amelyet glicinnek neveznek, ami gyulladásgátló.
Megerősíti a csontokat
A zselatinban található fehérjék, valamint a lítium, a foszfor és a réz erősen tartja a csontokat és növeli a csontváz ásványi sűrűségét. A zselatin szintén fontos védekezési mechanizmus lehet az oszteoporózis ellen, míg az aminosavak segítenek az arthritis elleni küzdelemben.
Segít a testsúly szabályozásában
A zselatin tápanyagok és aminosavak révén stimulálja az anyagcserét. A szál és a fehérje például kielégíti és hozzájárul a telítettség érzéséhez. A zselatin helyettesíti a kalória-desszerteket, és elkerüli a túlzott súlygyarapodást.
Elősegíti az immunválaszt
A prolin, egy másik, a zselatinban jelentős mennyiségben talált aminosav, javítja az immunrendszer működését és erősíti a fertőzések elleni küzdelmet, mivel ez elengedhetetlen az emberi szervezet legtöbb fehérje szerkezetéhez.
Javítja az alvást
A Neurology folyóiratban 2012-ben megjelent japán tanulmány szerint a glicin - az egyik összetevő a zselatinban - javítja az alvás ciklusokat és stimulál bizonyos neurotranszmittereket és enzimeket, amelyek növelik az alvás minőségét és időtartamát.
Védi a bőrt
A zselatin a kollagénben gazdag, a kötőszövet extracelluláris mátrixának megteremtésében kulcsfontosságú fehérje, amely fizikai tulajdonságainak nagy részét képezi. Bőrünk egyik legfontosabb eleme. A kollagén szálak felelősek a bőr fiatalos megjelenésének megőrzéséért, a gravitációs ellenállásnak köszönhetően.
Ellenőrzi a vércukorszintet
A zselatinban lévő cukor hiánya miatt ez az élelmiszer jó választás az éhség csökkentésére, anélkül, hogy a vércukorszint megszakadna. Ez a zselatin tulajdonsága két előnnyel jár: csökkenti az inzulin termelését, egy olyan hormonot, amely elősegíti a szervezetben a zsír felhalmozódását, és elősegíti az étvágy szabályozását, mivel a glükóz arányának hirtelen változása növelheti a szénhidrátok fogyasztási hajlandóságát.
Támogatja a hormonális szabályozást
A zselatinban található esszenciális fehérjéknek köszönhetően a test minden metabolikus aktivitását javítja a zselatin, beleértve az új sejtek létrehozását, a tápanyagok felszívódását és az izmok erősítését.
Megerősíti a hajat, a körmöket és a bőrt
Keratin található a legtöbb minőségi samponban. A keratin egyfajta fehérje, amely szintén része a zselatin összetételének, és elengedhetetlen az egészséges haj, köröm és bőr fenntartásához.
A Kutyori-Konyha kíálatában természetes módon fogyaszthajuk a zselatint és a kollagént, mégpedig gyümölcszselé, lekvár formájában.