Gyümölcsmagazin

Ünnepi Hangulat a Konyhában: 3 Különleges Karácsonyi Sütemény Recept

2024.11.28 15:54
Balla Györgyi
Balla Györgyi

Ahogy a levegő megtelik a fenyőillatú gyertyák és a frissen sült mézeskalács illatával, nincs is jobb, mint a konyhában sürögni-forogni, és elkészíteni a család kedvenc karácsonyi süteményeit. Idén három különleges receptet hoztam nektek, amelyek garantáltan feldobják az ünnepi asztalt!

1. Klasszikus Mézeskalács

A mézeskalács igazi klasszikus, ami nem hiányozhat egyetlen karácsonyi asztalról sem.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg méz
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor                     
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
  2. Olvaszd fel a mézet és a vajat, majd keverd össze a cukorral és a tojással.
  3. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a fűszereket.
  4. Dolgozd össze a száraz és nedves hozzávalókat, majd gyúrd össze a tésztát.
  5. Nyújtsd ki a tésztát, és szaggasd ki a kívánt formákat.
  6. Süsd 8-10 percig, majd hagyd kihűlni.

2.Klasszikus Linzer Kajszibarack Lekvárral

Ez a sütemény a hagyományos karácsonyi linzerek egyik legfinomabb változata, amelyben a puha, omlós tésztát a kajszibarack lekvár gyümölcsös íze teszi igazán különlegessé.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj (hideg)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 10 dkg Kutyori Prémium Kajszibarack lekvár
  • Porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

  1. A tészta összeállítása:
    Keverd össze a lisztet, a porcukrot és a csipet sót. Add hozzá a hideg vajat, és morzsold össze a liszttel, amíg homokos állagú nem lesz.
  2. Tészta pihentetése:
    Add hozzá a tojássárgáját, a vaníliakivonatot és a reszelt citromhéjat. Gyúrd össze gyors mozdulatokkal, majd formázd cipóvá, és tedd hűtőbe legalább 30 percre.
  3. Sütés:
    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Nyújtsd ki a tésztát 3-4 mm vastagra, majd szaggass belőle kör alakú linzerformákat. Minden második kör közepébe szúrj egy kisebb lyukat.
    Helyezd a tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 10-12 percig, amíg világos aranyszínűek nem lesznek.
  4. Töltés:
    Miután a linzerek kihűltek, kend meg az alsó részeket kajszibarack lekvárral, majd helyezd rá a lyukas felső részt.
  5. Díszítés:
    Szórd meg porcukorral a tetejét, és máris kész a klasszikus, gyümölcsös karácsonyi finomság!

 

Pillecukros Brownie

A csokoládérajongók kedvence, amelyet a tetején olvadó pillecukor tesz igazán ünnepivé.

Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet só
  • 10 dkg pillecukor

Elkészítés:

  1. Olvaszd fel a vajat és az étcsokoládét gőz felett.
  2. Keverd hozzá a cukrot, a tojásokat, a vaníliát és a sót, majd végül a lisztet.
  3. Öntsd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 180°C-on 20 percig.
  4. Helyezd a pillecukrokat a tetejére, és süsd további 5 percig, amíg a cukor megolvad és kicsit karamellizálódik.

 

Remélem, hogy ezek a receptek meghozzák a kedveteket a sütéshez, és sikerül velük még varázslatosabbá tenni az ünnepi időszakot. Boldog karácsonyt és jó sütögetést kívánok mindenkinek!

Webáruház készítés
onlinepenztarca.hu gpwebpay