Mi a gyümölcsszörp?
Gyermekkorunk kedvence, a nagymamáink híres „málnája”, az édes, gyümölcsös és főként színes édes ital, amely minden magyar gyerek emlékezébe belevésődött. Felnőttkorunkban is keressük, azt a bizonyos ízt az élelmiszerboltok polcain, de főként csak a mű, rostmentes, feltűnő, labori körülmények között létrejött színekkel találkozhatunk. Sajnos sem az íz, sem az állag nem az igazi, így elkeseredetten nyugtázzuk, hogy a nagymama „málnája” csupán egy régi világ emléke, és már többé nem mutathatjuk meg gyermekeinknek, olyan emlékek és régmúlt tárgyak közé soroljuk majd, mint a Trabant, Szóda, Csavaros kupakos tej és a zsíroskenyér.
Elmúlt és a most kapható már nem az igazi.
Vagy mégsem?
Először is nézzük meg, hogy mi pontosan a gyümölcsszörp. A wikipédia szerint a gyümölcsszörp nem más, mint:
A szirup valamilyen cukorféleség (esetleg cukoralkohol) tömény oldata, jellemzően viszkózus és a cukor mellett egyéb oldott anyagokat is tartalmazhat. A szirupokat elsősorban a gyógyszerészetben és az élelmiszeriparban, illetve a gasztronómiában használják. Egyes szirupokat az élelmiszeriparban szörpnek is neveznek, köznapi értelemben a szörp elsősorban gyümölcsszörpöt jelent.
A hígítatlan verzió mindmáig a szirup (Magyarországon), míg a higított a gyümölcsszörp. Más országokban ez a megnevezés eltérhet és a szirup szót használják mindkettő megnevezésére.
Gyümölcsszörp-technológiák
Három fő módszer van szokásban, ha gyümölcsszörp-készítésről van szó: az egyik nyersen, a másik főzve nyeri ki a levet a gyümölcsből. A harmadik a lekvárfőzéssel köti össze a dolgot. Felteszi főni a gyümölcsöt a cukorral, majd mikor az levet ereszt, lemeri szörpnek az összegyűlt folyadékot, a maradékot pedig lekvárrá, dzsemmé főzi. Érdemes a gyümölcs fajtájától függően szűrni, ribizlit szedret minden esetben, míg a barack nem igényel sűrést, akár szűretlenül is lehet hagyni.
A gyümölcsszörpöt különböző konyhákban is felhasználják:
- indiai konyhában, drakshasava;
- az ókori római konyhában, carenum és sapa;
- az ókori görög konyhában, epsima;
- török konyha, pekmez;
- görög konyha, petimezi;
- arab konyhában dörzsölje meg, jallab.
Mire érdemes felhasználni a gyümölcsszörpöt?
- Öntsük rá joghurtra, fagylaltra vagy túróra
- Keverd össze forró gabonafélékkel, például zabliszttel vagy búzakrémmel
- Keverd hozzá forró vagy hideg teát
- Édesítsd és ízesítsed a puncsot vagy a koktélokat
- Keverd össze természetes üdítővel
- Használjuk pácban
- Palackold be és ajándékozza el
- Öntsük rá palacsintákra vagy gofrira
- Mártás, öntet desszertek számára
- Add hozzá a salátaöntethez
Különböző gyümölcsszörpök találhatók a piacon
Számos szirupot használnak az élelmiszer-előállításban, ilyenek a:
- Glükóz szirup.
- Kukoricaszirup.
- Juharszirup.
- Magas fruktóztartású kukoricaszirup, az Egyesült Államokban széles körben használják.
- Aranyszirup, a kristályosított cukor finomításának mellékterméke.
- Cukorpálcából készült cukornádszirup.
- Agave-szirup, agave-szárból készült.
Végül pedig egy egyszerű alaprecept:
Alapanyagok:
Ha pedig inkább szeretnéd kipróbálni a Kutyori-Konyha zamatos hagyományos kézműves vagy prémium cukormentes Fitt szörpöket, nézd végig kínálatunkat!