Itt a farsang, készítsd el Te is a hagyományos farsangi fánkot, vagyis jó palócok lévén, ahogyan mi hívjuk a lekváros pampuskát.
Kattints a receptért és néhány érdekességért:
Farsangi fánk / lekváros pampuska
Ajánlás: erősebb, tartalmasabb leves (pl. Gulyásleves, Tárkonyos csirkeragu leves) mellé második fogásként.
Mégis mi a pampuska szó jelentése?
A Wikiszótár szerint:
Népies: Farsangi sütemény; zsemle alakúra formált és zsírban kisütött kelt tészta, amelyet rendszerint lekvárral fogyasztanak; fánk.
Az asszony az asztal közepére egy nagy tál pampuskát tett a vendégek elé. A pampuskához finom baracklekvár kínálta magát az asztalon.
Eredet [pampuska < ómagyar: pamposka, pampos (csörögefánk) < ősmagyar: pampos, pompos (púpos) < dravida: pambu (dagad, duzzad)]
Lásd még: púp, búb
Egy kis érdekesség a mek szótárából:
A fánk zsiradékban sütött tészta. A kelt tésztából készült, kerekre szaggatott (pánkó, pampuska) századunkban a parasztságnál is a farsangi ünnepnapok elmaradhatatlan tartozéka, az alföldi ref. vidékeken gyakran egyetlen jele. Fontos ünnepi tészta egész évben elsősorban Erdélyben, ahol a lakóház nyílt tűzhelye és az erőteljesebb olajhasználat is kedvezett a fánksütésnek. Itt lapos tányér nagyságú pánkókat is sütnek, s e tészta szerepel népdalokban is. Viszonylag gyakoribb a készítése még a D-Dunántúlon, ahol újévi tészta is, míg másutt évente csak néhányszor, pl. gyermekágyas ételajándékaként készült. A szó a magyarban erdélyi szász eredetű. Korábbi alakváltozata a keleti nyelvjárásokban megmaradt pánkó. A finom, tojásos gyúrt tésztából készült forgácsfánk (csőröge, herőce) farsangkor gyakran a kelt fánk kísérője, a palócoknál gyermekágyas ajándék is. A csőröge szót, a korábbi török származtatást elvetve, nyelvészeink ma belső fejlődésűnek tartják. Forgácsfánk összetételű tésztát használtak többnyire a régi lakodalmak díszes menyasszonykalácsába állított → életfa ágainak betekerésére, ill. felaggatására. Hasonló a zsiradékba merítve sütött kürtősfánk (→ kürtőskalács) tésztája is.
Recept:
Hozzávalók:
24 darabhoz:
- 70 dkg finomliszt
- csipetnyi só
- 4 ek cukor
- 6 dl langyos tej
- 3,5 dkg élesztő
- 2 tojás
- 1 tojássárgája
- 0,4 dl étolaj
Sütéshez:
Tetejére:
Recept:
Langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, adjunk hozzá 1-1 teáskanálnyi cukrot és lisztet, és hagyjuk kicsit kelni. (kb. 5 perc)
A felfuttatott élesztővel és a többi hozzávalóból dagasszunk kelt tésztát, meleg helyen kelesszük a duplájára. (kb. 50 perc)
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, egy pohárral szaggassuk ki, és hagyjuk ismét megkelni.
Félig olajjal teli serpenyőben mind a két oldalát pár-pár perc alatt kisütjük.
Ha hűlt egy kicsit, porcukorral beszórjuk a tetejét, és baracklekvárral kínáljuk.