Gyümölcsmagazin
Az ősz a termékenység tekintetében az év egyik legaktívabb időszaka, ilyenkor nem csak a fák koronái borulnak gyönyörű színekbe, hanem a tányérod tartalmát is igazán színessé teheted a szezon kínálta gyümölcseivel és zöldségeivel.
A hideg időben hajlamosabbak vagyunk nehéz, zsíros, jellemzően fehérjére épülő étrendet folytatni, pedig a rostok, vitaminok és ásványi anyagok ebben az időszakban is nagyon fontosak.
Szerencsére számos szezonális őszi zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, hogy szó szerint színesítsük és gazdagítsuk az étrendünket. Nem véletlen tehát, hogy az őszi időszak tartogatja számunkra a legtöbb, legfinomabb és legegészségesebb ízletes finomságokat.
Milyen gyümölcsök és zöldségek érnek ősszel? A paletta igen széles. Az almától a sütőtökig széles a választék. Az alma, körte, csipkebogyó, szilva, szőlő, tök félék, cékla és még sorolhatnám.
A teljesség igénye nélkül ajánlom a számomra legkedvesebb gyümölcsöket.
Az antioxidáns szó a francia ”oxidant”, az az oxidáló, szóból származik.
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amely a szervezetben termelődnek és megtalálható az ételekben, főleg gyümölcsökben és zöldségekben.
Az antioxidánsok segítenek megvédeni szervezetünk sejtjeit a szabad gyökökként ismert, potenciálisan káros molekulák által okozott károsodásoktól.
Amikor a szabad gyökök felhalmozódnak, oxidatív stresszként ismert állapotot hoznak létre.
Ez károsíthatja a DNS-t és más fontos sejtek struktúráit szervezetünkben.
Sajnos a krónikus oxidatív stressz növelheti az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a rák.
Szerencsére az antioxidánsokban gazdag étrend növelheti a vér antioxidáns szintjét az oxidatív stressz elleni küzdelemben és ezáltal csökkentheti a betegségek kockázatát.
Íme három gyümölcs, ami magas antioxidáns tartalmú:
Korosztálytól függetlenül évtizedek óta kicsik és nagyok nagy kedvence a lekvár és a dzsem. Honnan származik a lekvár szavunk? Mi a különbség a lekvár és a dzsem között?
Rendhagyó blogunkban Kutyori-konyha nyári alkoholos - és alkoholmentes koktélokkal szeretnénk kedveskedni. Alkoholmentes koktéljaink kiváló frissítő italok családi összejövetelek alkalmával, gyerekzsúrokon, szülinapi bulikon vagy egyszerűen amikor megszomjazol.
A nyarat a gyümölcsök szivárványának is nevezhetnénk, hiszen ilyenkor érik a legtöbb színes, zamatos, vitaminokban gazdag gyümölcs. Az eper, a bogyós gyümölcsök többsége, a meggy a sárgabarack és a dinnye a szezon nagy kedvencei.
Beköszöntött a meteorológia nyár így egyre melegebbek a napok.
A nyári hőségben fokozottan oda kell figyelni a folyadékfogyasztásra.
Nem csak az fontos, hogy iszunk-e eleget, hanem az is, hogy mit iszunk. A víz fogyasztása mellett a gyümölcsös, rostos italok fogyasztása is egészséges, főleg akkor, ha megfelelő mennyiségű vízzel hígítjuk.
A vegán, vegetáriánus és pescatárius étrend három étrendi minta, amelyek a húsfogyasztás csökkentésére összpontosítanak. Azonban számos különbség van köztük.
Vajon melyik diétába illeszkedik legjobban a Kutyori- konyha termékei?
Az 5 legjobb diéta 50 év feletti nők számára- Intuitív étkezés
Ezt a diétát azoknak a nőknek ajánlom, akiknek elege van a fogyókúrából.
Ha számtalan divatdiétát kipróbáltál, és készen állsz arra, hogy végleg elhagyd a fogyókúrás ciklust, akkor az intuitív étkezés lehet a tökéletes választás számodra.
A legjobb az agy egészségére: a MIND Diéta
Az életkor és a nem a demencia elsődleges kockázati tényezői, amelynek száma szignifikánsan nagyobb a nőknél, mint a férfiaknál. Valójában az Alzheimer-kórban – a demencia leggyakoribb formájában – szenvedő emberek nagyjából kétharmada nő. Megdöbbentőek ezek a számok.
A legjobb növényi alapú: a Flexitáriánus diéta
A flexitáriánus diéta egy félig vegetáriánus étrend, amely túlnyomórészt növényi alapú, de alkalmanként húst, tojást, tejterméket és halat is engedélyez.
Ez az étkezési szokás jelenleg a legnépszerűbb a nők körében, akik egészségügyi, állatjóléti vagy környezetvédelmi okokból csökkentik a húsfogyasztásukat.
A legjobb diéta a szív egészségének megőrzésére: a DASH diéta
Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a szívbetegségek az egyik fő oka az 50 év feletti nők körében történő elhalálozásnak.
Sőt, a magas vérnyomás – a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője- amelynek aránya jelentősen megnő a menopauza kezdete után.
A Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) egy olyan diéta, amely a magas vérnyomás megelőzésére és kezelésére szolgál.
Az 5 legjobb diéta 50 év feletti nők számára- Mediterrán diéta
Azon nők, akik igyekeznek megtartani alakjukat vagy szeretnének életformát váltani, rengeteg diéta programmal találkoznak, azonban nem mindegyik tesz jót az egészségüknek.
Sok 50 év feletti nő keres olyan diétákat, amelyek támogatják a szív- vagy agyműködést, segítik a menopauza tüneteit, vagy javítják az általános egészségi állapotukat.
Öt részből álló blogsorozatomban egy-egy ilyen típusú diétát fogok mutatni.
Télen nehezebb hozzájutni megfelelő mennyiségű vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez. Ilyenkor nagyon fontos, hogy fokozottan oda figyeljünk az egészségünkre, mert sokkal jobban ki vagyunk téve az időjárás viszontagságainak és a vírusoknak.
Van 8 kiváló tippünk hogyan őrizzük meg az egészségünket télen is.
Szinte biztos vagyok benne, hogy a karácsony és a szilveszter közötti időszakban mindenki több ételt és elsősorban több édességet fogyasztott, mit egy átlagos napon. Nehéz ellenállni a karácsonyi bejglinek, a nagyi süteményének, a töltött káposztának és a finomabbnál finomabb sülteknek.
Ilyenkor jönnek a fogadalmak:” jövőre konditerembe megyek, kevesebb édességet fogyasztok és odafigyelek arra, hogy egészségesebben étkezzek”
Sajnos sokszor a korai lelkesedés hamar elmúlik és legtöbben néhány hét után visszatérnek a régi kerékvágásba, az ünnepek alatt felszaladt kilók pedig maradnak.
Vajon miért? Tényleg csak a kitartással van a gond? Meglepő a válasz de NEM.
A gránátalma a föld legegészségesebb gyümölcsei közé tartozik.
Tanulmányok bizonyítják, hogy számos jó hatása van a szervezetre. A gránátalma vagy más néven Punica granatum egy cserje, melynek piros a gyümölcse.
A bogyónak minősülő gránátalma gyümölcse körülbelül 5–12 cm átmérőjű, kerek, és úgy néz ki, mint egy piros alma, virág alakú szárral. A gránátalma héja vastag és ehetetlen, de több száz ehető mag található benne. Minden magot vörös, lédús és édes magtakaró vesz körül, amelyet arilként ismerünk.
A csipkebogyót évszázadok óta használják a hagyományos és a népi gyógyászatban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságai miatt. Blogunkban szeretnék bemutatnia csipkebogyó kevésbé ismert gyógyító hatásait is.
A gyümölcsök és bogyók a világ legnépszerűbb egészséges élelmiszerei közé tartoznak. Ezeket az édes, tápláló ételeket nagyon könnyű beépíteni a mindennapi étrendünkbe, mert alig vagy egyáltalán nem igényelnek előkészületet.
A kiegyensúlyozott táplálkozás fontos része a változatos étrend, sok gyümölcs és zöldség, valamint vitaminokban és nyomelemekben gazdag ételek fogyasztása.
Mi a különbség a zsírban és vízben oldódó vitaminok között? Vajon csak a zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak vitaminokat? Mely vitaminok forrása a friss zöldség és gyümölcs?
Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.
A nyár véget ért. A suli kezdéssel a gyerekekre egyre nagyobb teher nehezedik. Szellemi kapacitásuk növelése és frissességük megőrzése központi szerepet kap, ezért nagyon fontos, hogy mi kerül az uzsonnás dobozba.
A nyári pihenés és kikapcsolódás után kezdődik az őszi hajtás az iskolában és a munkahelyen. Egyre nagyobb stresszhelyzetnek vagyunk kitéve, valamint az időjárás változása is hatással van a szervezetünkre. Ilyenkor nagyon fontos a megfelelő vitaminok és az antioxidánsok pótlása. Ezért érdemes minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. A nyár és az ősz fantasztikus terményei a fekete áfonya, a homoktövis és a csipkebogyó, amelyek fogyasztása javasolt az őszi és téli időszakban.
Itt a farsang, készítsd el Te is a hagyományos farsangi fánkot, vagyis jó palócok lévén, ahogyan mi hívjuk a lekváros pampuskát.
Kattints a receptért és néhány érdekességért:
Mindenki kedvence: a Palacsinta
Új sorozattal indulunk a Gyümölcsmagazinban, kéthetente olyan étel recepteket hozunk el nektek, amelyeket az egész világon kedvelnek és szeretnek. És amelyeket könnyedén elkészíthettek ti is otthonotokban, lekvárral, ketchuppal és gyümölcsszörppel ízesíthettek. Belevihetitek a szíveteket és a fantáziátokat és egy kis magyaros virtust, ízesítést.
Első héten mindenki kedvencét, a palacsintát mutatjuk be nektek.
Mi a gyümölcsszörp?
Gyermekkorunk kedvence, a nagymamáink híres „málnája”, az édes, gyümölcsös és főként színes édes ital, amely minden magyar gyerek emlékezébe belevésődött. Felnőttkorunkban is keressük, azt a bizonyos ízt az élelmiszerboltok polcain, de főként csak a mű, rostmentes, feltűnő, labori körülmények között létrejött színekkel találkozhatunk. Sajnos sem az íz, sem az állag nem az igazi, így elkeseredetten nyugtázzuk, hogy a nagymama „málnája” csupán egy régi világ emléke, és már többé nem mutathatjuk meg gyermekeinknek, olyan emlékek és régmúlt tárgyak közé soroljuk majd, mint a Trabant, Szóda, Csavaros kupakos tej és a zsíroskenyér.
Elmúlt és a most kapható már nem az igazi.
Vagy mégsem?
Miért fogyassz naponta gyümölcsturmixot?
A gyümölcsturmix fogyasztásából eredő egészségügyi előnyök
Magyarországon a nyári szezon már májusban elkezdődik és szeptember közepéig tart. A tiszta égboltot, meleg és ködös éghajlatot, a strandon és szabadban is egyaránt élvezhetjük. A nyári szezonban rengeteg turista érkezik Magyarországra, a városok lakosai pedig a hangulatos kávézók macskaköves utcáira néző teraszain ülve örömmel fogyasztanak gyümölcsös koktélokat, és gyümölcsturmixokat.
Már gyermekkorunktól rögzül bennünk az ételek iránti szeretet, amelyet nagymamáink és szüleink táplálnak belénk finomabbnál finomabb ételekkel. A főzés egy közösség összetartó erő, amely során megtanulunk másokkal együtt dolgozni, alkotni és tisztelni az alapanyagokat.
Ez az olasz konyhára is igaz.
Mi az a gyümölcspektin?
Valószínűleg találkoztál már gyümölcslekváraink összetevői között a pektinnel, amely egyfajta természetes, vegán sűrítőanyag. Lényegében a zselatinhoz hasonló, mégis egészséges, vegán akár kollagén helyettesítő adalékanyag is lehet.
Mi az a gyümölcskoncentrátum?
Ha megnézed a szekrényed, és elkezded olvasni a táplálkozási címkéket a kedvenc granola, műzli dobozodon, akkor nagy esélyed van egy népszerű összetevő felismerésére, a gyümölcskoncentrátum észlelésére.
Vajon egészséges, vagy csak a bújtatott cukor megnevezése?
A zselé fogyasztásának előnyei
Napjainkban újra bekerült a köztudatba a zselatin és a kollagén napi fogyasztása. Számos táplálékkiegészítő, por formájában kapható készítményeket vásárolhatunk meg.
Viszont természetes formában is fogyaszthatjuk, gyümölcszselé formájában.
10 Nyári gyümölcs, amelyet mindennap érdemes fogyasztani
Miért érdemes nyáron gyümölcsöt fogyasztani? Hogyan csökkentsük a vércukorszintünket?
Az alábbi cikkben választ kaphatunk kérdéseinkre.
A nyár folyamán fogyasztandó legjobb gyümölcsök közül néhány:
Miért fogyassz naponta citromos limonádét? Milyen egészségügyi hatásai vannak a citrom szörpnek? A citrom fogyasztásának 6 egészségügyi előnye
A citrom magas a C-vitamintartalma, a rostokban és a különböző hasznos növényi vegyületekben bővelkedik. Ezek a tápanyagok felelősek számos egészségügyi előnyért.
Valójában a citromok támogathatják a szív egészségét, a testsúly szabályozását és az emésztési egészséget.