Miért fogyassz naponta citromos limonádét? Milyen egészségügyi hatásai vannak a citrom szörpnek? A citrom fogyasztásának 6 egészségügyi előnye
A citrom magas a C-vitamintartalma, a rostokban és a különböző hasznos növényi vegyületekben bővelkedik. Ezek a tápanyagok felelősek számos egészségügyi előnyért.
Valójában a citromok támogathatják a szív egészségét, a testsúly szabályozását és az emésztési egészséget.
Alábbiakban 6 bizonyítékokon alapuló egészségügyi előnyt olvashatsz a citromfogyasztásról
- Támogatja a szív egészségét
A citrom a C-vitamin kiváló forrása. Egy citrom körülbelül 31 mg C-vitamint tartalmaz, ami a referencia napi bevitel (RDI) 51% -a. A kutatások azt mutatják, hogy a C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Azonban nemcsak a C-vitaminról van szó. A citromokban lévő rostok és növényi vegyületek jelentősen csökkenthetik a szívbetegségek egyes kockázati tényezőit. Például egy tanulmány kimutatta, hogy napi 24 gramm citrusrost-kivonat fogyasztása havonta csökkentette a teljes vér koleszterinszintjét. A citromokban található növényi vegyületek - nevezetesen a hesperidin és a diosmin - szintén kimutatták, hogy csökkentik a koleszterint.
- Súlyellenőrzés és súlytartás
A citromokat gyakran fogyókúrás táplálékként reklámozzák, és nem véletlenül! Az egyik gyakori elmélet az, hogy a benne lévő oldható pektinszál bővül a gyomorban, így hosszabb ideig érezheti hatását, telítettség érzetet ad. Azonban nem sok ember eszik citromot. És mivel a citromlé nem tartalmaz pektint, a citromlé italok ugyanúgy nem segítik a teljességet. Ezért érdemes rostos citromszörpöt fogyasztani, hiszen ez esetben a élvezhetjük a pozitív élettani hatásokat. Egy másik elmélet azt sugallja, hogy a forró víz citrommal történő fogyasztása segít a fogyásban. Azonban az ivóvízről ismert, hogy ideiglenesen növeli az égetett kalóriák számát, így lehet, hogy maga a víz segít a fogyásban - nem a citrom.
Más elméletek azt sugallják, hogy a citromokban lévő növényi vegyületek segíthetnek a fogyásban. A kutatások azt mutatják, hogy a citromkivonatokban található növényi vegyületek számos módon segíthetnek megelőzni vagy csökkenteni a súlygyarapodást.
- Megelőzni a veseköveket
A vesekövek olyan kis csomók, amelyek akkor keletkeznek, amikor a hulladékok kristályosodnak és felépülnek a vesékben. Meglehetősen gyakori előfordulással bír.
A citromsav segíthet megakadályozni a veseköveket a vizelet mennyiségének növelésével és a vizelet pH-jának növelésével, ami kevésbé kedvező környezetet teremt a vesekő kialakulásához. Csak egy 1/2 csésze citromlé naponta elegendő citromsavat biztosíthat arra, hogy megelőzze a kőképződést. Néhány tanulmány azt is megállapította, hogy a limonádé hatékonyan megakadályozta a veseköveket, de az eredmények vegyesek voltak.
- Vérszegénység ellen hat
A vashiányos anaemia elég gyakori. Ez akkor fordul elő, ha a szervezet nem kap elég vasat az ételből. A citrom tartalmaz vasat, de elsősorban a vérszegénység megakadályozására szolgál, ha javítja a növényi élelmiszerekből származó vas felszívódását. A bél olyan tulajdonsággal rendelkezik, miszerint felszívja a vasat a húsból, csirkeből és halból. Növényi forrásból a felszívódás sokkal nehezebb. Ez a felszívódás azonban javítható a C-vitamin és a citromsav fogyasztásával. Mivel a citromok C-vitamint és citromsavat tartalmaznak, megvédhetik a vérszegénységtől a szervezetünket azáltal, hogy biztosítják, hogy a lehető legtöbb vas felszívódását a táplálkozásból.
- Csökkenti a rák kockázatát
A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag egészséges étrend segíthet megelőzni a rák kialakulását. Néhány megfigyelési tanulmány megállapította, hogy a legtöbb citrusfélét fogyasztó embereknek alacsonyabb a rák kockázata, míg más tanulmányok nem találtak hatásokat. A kémcsöves vizsgálatokban a citromokból származó sok vegyület megölte a rákos sejteket. Előfordulhat azonban, hogy nem ugyanaz a hatása az emberi testre, mint laborkörülmények között. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a citromokban található növényi vegyületek - mint például a limonén és a naringenin - rákellenes hatásúak lehetnek, de ez a hipotézis további vizsgálatot igényel. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a D-limonén, a citromolajban található vegyület rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Egy másik tanulmány a mandarinból származó cellulózot használt, amely a béta-kriptoxantint és a növényi vegyületeket tartalmaz amelyek szintén megtalálhatók a citromokban. A tanulmány kimutatta, hogy ezek a vegyületek megakadályozták a rosszindulatú daganatok kifejlődését a rágcsálók nyelvében, tüdejében és vastagbélében.
Míg a citromokból és más citrusfélékből származó egyes növényi vegyületek rákellenes potenciállal rendelkeznek, minőségi bizonyítékok nem utalnak arra, hogy a citrom sikeresen küzdhet a rák ellen.
- Javítja az emésztést
A citrom körülbelül 10% szénhidrátból áll, főleg oldható rost és egyszerű cukrok formájában.
A citromokban a fő szál a pektin, az oldható rost egy formája, amely több egészségügyi előnyhöz kapcsolódik.
Az oldható rost javíthatja a bél egészségét és lassítja a cukrok és a keményítők emésztését. Ezek a hatások csökkentett vércukorszintet eredményezhetnek. Ahhoz azonban, hogy a citromból származó rostok előnyeit felhasználja a szervezetünk, a citromrostokat is el kell fogyasztanunk. Ebben segít a rostos citromszörp, ugyanis citromlében nem találhatók meg a citromrostok.
Összefoglalva
A citrom nagy mennyiségű C-vitamint, oldható rostot és növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek számos egészségügyi előnyhöz juttatja a rendszeresen fogyasztót. A citrom segíthet a fogyásban és csökkenthetik a szívbetegségek, a vérszegénység, a vesekő, az emésztési problémák és a rák kockázatát.
A Kutyori-Konyha citromszörp és citromlekvár különlegesen magas gyümölcstartalmának köszönhetően, és magas rosttartalmának köszönhetően elősegíti, hogy a fent említett egészségügyi előnyöket élvezhessük. Rendszeres fogyasztással pozitív élettani előnyökre tehetünk szert.